La ce ne-am gandit cand am planificat constructia din bustean de lemn ?

Nu întâmplător lemnul e atît de prezent în viaţa omului încă din zorii civilizaţiei. Cercetările ultimilor ani au arătat că induce o stare de bine şi sănătate doar prin simpla lui prezenţă.
Beneficiile naturii in camerele construite din bustean o arata cercetatorii care s-au preocupat de studierea efectelor pe care lemnul le are asupra organismului. Conform raportului elaborat, casele din lemn au multiple beneficii asupra corpului si mintii asociate cu petrecerea timpului in natura:
* creste stima de sine si imbunatateste starea de spirit;
* intensifica abilitatile cognitive;
* scade nivelul de stres, colesterol si tensiunea arterial.
Pornind de la aceste observatii, intrebarea logica pe care oamenii de stiinta si-au pus-o a fost in ce masura lemnul, materialul natural predominant in natura, influenteaza pozitiv starea de spirit si sanatatea. Asadar, pentru ca este imposibil sa intram in contact cu natura in fiecare zi, o solutie o reprezinta sa aducem natura in spatiile in care ne petrecem cel mai mult timp.
Trebuie sa invatam cum sa incorporam minunatele beneficii ale acestui material in mediul in care ne desfasuram activitatea.
Mobila si casele din lemn reglează umiditatea aerului.
În baza statisticilor, putem spune că fiecare al treilea om este un adept al lemnului şi amenajîndu-şi locuinţa, încearcă să folosească lemnul. Mobilierul din lemn nu se va demoda niciodată. Mai mult, produsele din lemn dintr-o încăpere îmbunătăţesc calitatea aerului prin reglarea umidităţii. Astfel, lemnul absoarbe excesul de umiditate din aer şi îl eliberează atunci cînd aerul este foarte uscat. Panourile de lemn, pereţii, duşumeaua de lemn, lambriurile au şi un avantaj practic: în funcţie de materialul de lemn ales, încăperea oferă o bună izolare fonică şi termică. Lemnul creează un microclimat unic şi e o sursă de energie pozitivă. Lemnul este, de asemenea, durabil şi rezistent chimic, nu are niciun concurent real printre materialele sintetice.

*****
1. Traiesti mai mult
In 2010, un studiu intreprins de niste cercetatori americani a scos la iveala faptul ca persoanele care au un somn scurt (5 ore), pe perioade lungi de timp, traiesc mai putin. Prin comparatie, persoanele care dorm 7-8 ore pe noapte traiesc cu cativa ani in plus, pentru ca sunt mai odihnite si mai putin stresate.
2. Esti mai creativa
Specialistii spun ca o persoana care are un somn linistit si ohidnitor este mult mai creativa si mai eficienta decat o persoana care doarme putin si nu apuca sa se odihneasca. Important este ca in fiecare seara sa te culci la aproximativ aceeasi ora. Acest lucru va ajuta organismul sa se obisnuiasca cu un anumit program.
3. Iti mentii greutatea
Somnul te ajuta sa-ti mentii greutatea, deoarece in timpul somnului organismul tau elibereaza mai multa leptina si mai putina grelina. Leptina este un hormon care iti tine pofta de mancare in frau, in timp ce grelina face exact invers, adica iti provoaca foame si iti creste apetitul. Daca dormi 7-8 ore pe noapte, nu vei avea probleme cu hormonul foamei si iti vei mentine greutatea.
4. Ai memorie mai buna
Incepi sa te plangi ca uiti diverse lucruri? Unul dintre motivele care duc la uitare este lipsa somnului. Un studiu intreprins de o universitate prestigioasa din Germania a demonstrat faptul ca persoanele care dorm putin nu se mai concenteraza bine si tind sa uite ce au facut sau ce au de facut in perioada urmatoare.
In schimb, persoanele care dorm suficient, au o memorie mai buna si se concentreaza mai bine.
5. Esti mai putin stresata
Somnul combate stresul. Nu in totalitate, dar intr-o masura destul de mare. Prin urmare, daca esti stresata, bea un pahar de lapte cald si culca-te devreme.
6. Combati depresia
Somnul te ajuta sa combati depresia. Aceasta stare decurge din stres, la fel ca anxietatea sau atacurile de panica. Nu ignora beneficiile somnului, mai ales atunci cand te afli intr-o stare de spirit depresiva si simti ca nu gasesti rezolvare la problemele pe care le ei.
7. Combati bolile inimii
Unele boli ale inimii pot fi amplificate de lipsa somnului si de nivelul scazut de melatonina. Nu-ti risca sanatatea. Mai bine fa-ti un program de somn si asigura-te ca nu te abati de la el.
8. Te incarci cu energie pozitiva
Atunci cand esti ohihnita, ai o energie debordanta si ai chef sa intreprinzi numeroase activitati. In schimb, daca nu dormi bine si ai de facut treburi urgente, cu siguranta iti va fi mult mai greu.
9. Te imbolnavesti mai greu
Somnul te protejeaza de boli, deoarece nivelul de melatonina si de cortizol este optim. In cazul in care dormi putin, nivelul acestor hormoni scade, iar celulele tale sunt vulnerabile in fata bolilor.
10. Esti mai frumoasa
Somnul de frumusete te ajuta sa iti pastrezi pielea elastica si ferma si sa amani aparitia ridurilor. Ca sa nu mai spunem ca un somn de calitate te ajuta sa scapi de cearcane si de ochi umflati.

Potrivit microbiologului Charles Gerba, un tocător obişnuit are cu 200% mai multe bacterii fecale decît un scaun de toaletă obişnuit, şi asta deoarece oamenii curăţă mai des colacul, ştiind că poate purta germeni. Ideea conform căreia fundurile din lemn, prin aspectul poros, sînt o gazdă numai bună pentru organisme precum salmonella, E colli, listeria, care se ascund în porii din lemn aşteptînd alte alimente pe care să le contamineze, e foarte vehiculată, dar nu e adevărată. În 1993, microbiologi de la Universitatea din Wisconsin au contaminat în mod intenţionat un fund de plastic şi unul de lemn cu toate tipurile de bacterii ce cauzează toxiinfecţii alimentare. Apoi le-au verificat periodic. Toate bacteriile de pe fundurile din lemn au murit în 3 minute, spre deosebire de bacteriile de pe cele din plastic, care nu doar că nu au murit, dar s-au şi înmulţit peste noapte. Concluzia la care au ajuns cercetătorii e că lemnul pare a avea un sistem propriu de protejare împotriva bacteriilor, omorîndu-le. Microbii se infiltrează în interiorul lemnului, unde sînt omorîţi de acţiunea capilară a lemnului uscat. Cercetătorii au mai descoperit că un detergent antibacterian obişnuit de vase poate curăţa fundurile din plastic foarte bine, eliminînd toate bacteriile, doar atîta vreme cît pe acesta nu există zgîrieturi sau tăieturi în care germenii să se ascundă. În caz contrar, creşte rezistenţa la decontaminarea prin spălare manuală cu detergent de vase. Tocătorul de lemn e bun în continuare, cum a fost atîtea secole, atît doar să avem unul numai pentru carne şi altul pentru legume şi fructe.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *